1
Капитали от над 1,1 милиарда евро са влезли на пазара за недвижими имоти в Гърция по линия на програмата "Златна виза", съобща БТА.

Това разрешително за пребиваване се предоставя на инвеститори от страни извън Европейския съю, закупили имоти на стойност най-малко 250 хиляди евро.

По последни данни на организацията Enterprise Greece за първите девет месеца на годината общият брой на визите, предоставени на чуждестранни инвеститори-собственици на недвижими имоти от начолото на програмата в средата на 2013 г. възлизат на 2014, докато в края на 2016 г. тези визи са били 1550.

Само тази година новите инвеститори, получили "Златни визи", са 464. Предстои издаването на визи на още стотици инвеститори, закупили недвижими имоти и най-вече вили през летния сезон. Освен на самите инвеститори над 2 948 "Златни визи" са предоставени и на членовете на техните семейства. От 2013 г. досега са издадени 4962 такива визи.

Данните показват още, че по отношение на произхода на инвеститорите Китай е на първо място с 850 визи. С малка разлика непосредствено след него е Русия с 388 визи. На трето място е Турция със 161 визи, като по този показател тя е изпреварила Египет, който доскоро бе на тази позиция.

За последните 12 месеца рязко е нараснал потокът на купувачи на недвижими имоти от Турция. Смята се, че това е резултат от съществуващата несигурност в съседната страна след неусспешния опит за преврат срещу президента Ердоган и след последвалите събития там.

Местни брокери твърдят, че е нараснало търсенето на вилни имоти, надхвърлящи значително изискуемия минимален праг от 250 хиляди евро, въпреки факта, че цените на тези недвижимости паднаха осезаемо от началото на кризата в Гърция през 2010 г.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане