1
Рекордна инфлация бе регистрирана в Турция. През октомври тя достигна 11.5% на годишна база, за ноември първите данни са за 12.98%.
Това е рекордно ниво от 2003 година насам, анализират експерти на Goldman Sachs. Турската лира реагира с поевтиняване на започналия в САЩ процес срещу турски банкер е обвинен в заобикаляне на санкциите срещу Иран, като е продавал петрол срещу злато.

Особено рязко са поскъпнали храната и безалкохолните напитки, показват статистическите данни. За ноември ръстът на тази група стоки е 15.78%, за октомври-12.74%. Транспортът е с ръст до 18.56%, а комуналните разходи са се вдигнали с 9.81%.

При условие, че страната внася голяма част от стоките, продавани на пазара, отслабващата лира прави този внос неефективен, защото цената му става недостъпна за голяма част от гражданите. Централната банка на страната вече предупреди, че за да спре поевтиняването на лирата е необходимо затягане на парично-кредитната политика.

Очаква се на следващото заседание на банката на 14 декември да се стигне и до повишаване на основната лихва. Увеличаващата се инфлация кара турците да купуват злато с постоянно нарастващи темпове. За последните 12 месеца закупените кюлчета и монети от жълтия метал достигнаха 47 метрични тона при 14.8 тона през цялата 2016 година.

Всички тези новини, заедно с задълбочаващите се икономически проблеми на страната показват, че е възможно Турция да е на прага на хиперинфлация с непредвидими последици.  Сподели

ЛАЙФ Президентът уважи 75-ия рожден ден на Стефан Данаилов
Множество звезди и личности от политиката уважиха празничната програма в Народния театър "Иван Вазов", посветена на Стефан Данаилов.
Двойничка на Бионсе: Феновете й ме преследват Даян Крюгер пропуши заради филмова роля