1
Финансовите министри от ЕС одобриха днес опростена система за събиране и плащане на данък добавена стойност (ДДС) в сектора на онлайн търговията в евросъюза.

Целта е да бъде намалена бюрокрацията и да се увеличат приходите от данъци за държавите членки, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Промяната в правилата ще направи нашата система пригодна за дигиталната икономика, каза естонският министър на финансите Тоомас Тьонисте по повод решението, взето на срещата на финансовите министри на страните от ЕС. Естония е ротационен председател на блока.

Компаниите, които продават в чужбина по интернет, ще прилагат ДДС по същия начин, по който и когато продават в собствената си страна, допълни заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, приветствайки решението. Според новите разпоредби, които ще бъдат въведени през идните четири години, компаниите вече няма да трябва да се регистрират по ДДС във всяка страна от ЕС, в която продават.

В момента компаниите плащат около 8000 евро (9490 долара) на държава, в която се регистрират, според Европейската комисия. Очакванията са новата система да спести като цяло на компаниите 2,3 милиарда евро и да доведе до повишение на приходите от ДДС в страните от ЕС със 7 милиарда евро по оценки на Комисията.

Данъчните въпроси са в правомощията на държавите членки, което по традиция ги прави трудни за съвместни инициативи между отделните европейски страни  Сподели

ЛАЙФ Президентът уважи 75-ия рожден ден на Стефан Данаилов
Множество звезди и личности от политиката уважиха празничната програма в Народния театър "Иван Вазов", посветена на Стефан Данаилов.
Двойничка на Бионсе: Феновете й ме преследват Даян Крюгер пропуши заради филмова роля