1
ЕК представи пътна карта с мерки за следващите 18 месеца, чиято цел е задълбочаване на икономическия и паричен съюз на общността до 2025 г.

С предложението Комисията отговаря на посочените от председателя й Жан-Клод Юнкер приоритети за бъдещето на Евросъюза. Една от мерките например е създаването на Европейски валутен фонд, който да замени сегашния Европейски стабилизационен механизъм, но базирайки се на изградената архитектура на институцията.

За създаването на фонда вече призова и Европейският парламент, напомнят от Брюксел. Очакванията са той да заработи от средата на 2019 година. Европейският валутен фонд ще оказва подкрепа на държавите от еврозоната, които са изпаднали в кризисна ситуация и ще действа като "кредитор от последна инстанция". За набирането на нужните финансови средства ще бъдат използвани инструменти от капиталовите пазари, както и трансакции на паричните пазари.

Ще има и нови бюджетни механизми, които да гарантират стабилността на еврозоната. Те включват подкрепа за структурни реформи и техническа помощ (при поискване), сближаване на държавите-членки и подкрепа по пътя им към еврото, както и предпазен механизъм за банковия съюз, който трябва да бъде договорен до средата на 2018 година.

Подкрепата за членството също ще бъде давана след поискване от страните и тя ще се отнася до всички политики, които водят до по-добра конвергенция, като управлението на публични финанси, подобряването на бизнес средата, на финансовия сектор, трудовия пазар и публичната администрация. Предлагането на помощ за членството в еврозоната не означава промяна в критериите и процедурите, отбелязват още от ЕК.

На пресконференция за представянето на новите предложения за икономическо управление еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер изрази готовност ЕК да подкрепи България в тази посока технически, финансово и със съвети, предаде БТА.  Сподели

ЛАЙФ София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.
Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон ДесиСлава на червения килим след раждането