1
Рестартирането на проекта АЕЦ "Белене" върви в правилна посока 36 години от неговото начало.
Фактът, че за втора АЕЦ се говори отново, означава, че тя е необходима на страната. Това коментира пред телевизия "Блумбърг" Станислав Георгиев от "БулАтом" .

Той смята, че държавата трябва да участва в изграждането, защото така ще получи и печалба от продажбата на ток. "Първата ни атомна централа отдавна се е изплатила и работи на пълна печалба, тя произвежда и най-евтиния ток в страната", смята Георгиев.

Според него, цената на платеното на руската страна оборудване за атомната централа в момента е скочила двойно.

"Аргументите срещу изграждането на АЕЦ "Белене" са само финансови, не се отчита реалното положение. Ако Брюксел ни затвори ТЕЦ-овете в "Марица-Изток" и автомобилите на ток се увеличат, ще ни трябва един нов блок щкато този в козлодуй", смята експертът.

Той посочи, че България има 5000 мегавата базови мощности и трябва да се мисли какво ще стане ако отпаднат 3000 мегавата от "Марица-Изток".

"Лош сценарий за "Белене" е възможен при закъсняване с изграждането на централата и това оскъпи общо проекта. Има варианти работата по АЕЦ-а- руската страна вече заяви интерес, има китайски компании, американци също се интересуват. ", допълни Георгиев. Експертът завърши с констатацията, че в света няма фалирала атомна електроцентрала и след известно време всички излизат на печалба.  Сподели

ЛАЙФ София Борисова отбеляза 25 г. ”Романтика” с пищно тържество
Вчера топ дизайнерът София Борисова отпразнува сребърен юбилей на своята модна къща "Романтика фешън". Събитието се отличи с топла и изискана обстановка.
Бременната Лонгория се появи в рокля-комбинезон ДесиСлава на червения килим след раждането