1
2018 година ще е трудна за икономиката на Русия, но "трудностите са предсказуеми и решими".
Това пише в обзорен материал в. "Известия", цитиран от БТА.

Според експерти на вестника цените на петрола може да се върнат тази година на ниво от 45 долара за барел - в случай че страните от ОПЕК се откажат да ограничават добива на "черно злато". Решението може да бъде взето след очакваното през март приватизиране на 5 процента от акциите на най-голямата в света саудитска петролна компания "Сауди Арамко".

За Русия спадът в петролните котировки ще е трудно изпитание - нефтът осигурява почти половината приходи в хазната, но страната е готова за него, твърди изданието. Сред рисковите фактори за икономиката на страната експертите споменават евентуално втвърдяване на антируските санкции. Но за да нанесат сериозни щети, те трябва да са по-мащабни от сегашните, заявява "Известия".

При излишък на ликвидност Русия може да бъде повлияна само от "ирански вариант" - сиреч от пълен отказ да се купува нефт от руски произход. Малко вероятно е обаче купувачите на руски петрол да бойкотират страната, защото Москва може да вземе ответни мерки - 30 на сто от газа, консумиран в ЕС, има руски произход, отбелязва икономистът Сергей Хестанов. Затова Европа надали ще се реши на радикална конфронтация с Русия; алтернативни източници на газ пък няма да се появят най-малко до две години, убеден е анализаторът.

С оглед намалелите доходи на бюджета критично значение ще имат превенцията на загуби и борбата с данъчните нарушения. От 2018 г. Русия започва да разменя данъчна информация с чуждестранни юрисдикции. Това няма съществено да увеличи директните постъпления в бюджета, защото те идват главно от ДДС и данъка върху добива на изкопаеми - затова пък ще намалее обемът на "сивите" сделки, ще се свие и корупцията, обяснява финансистът Максим Шеин.

Освен това данъчната прозрачност ще съдейства жителите на Русия сами да инвестират в собствената си страна. За целта обаче е необходимо лихвите по кредити да са по-ниски от миналогодишните. И предпоставките за това са налице, допълва Шеин. Централната банка на Русия ще намалява ключовата лихва далеч по-активно, отколкото през 2017 година.

Инфлацията тази година явно ще е по-ниска от 4 на сто, затова и лихвите по банкови кредити ще намаляват по-бързо, предполага друг специалист, Максим Петроневич. Като цяло през 2018 г. руската икономика най-вероятно ще отбележи растеж, макар и малък.

Централната банка в Москва очаква БВП да нарасне с 1,5 до 2 на сто. Колкото до заплахата от поевтиняване на петрола, с оглед на факта, че бюджетът за миналата година се базира на цена от 40 долара за барел, руската икономика няма проблем да функционира и при евтин петрол, заключава "Известия".

А съдбата на биткойна няма как да се предскаже. Курсът му съществено се менеше през цялата 2017 година. Освен това стойността на популярната криптовалута ще зависи от решенията на централните банки в няколко страни, добавя всекидневникът.  Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден