1
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите очаква цената на хлебното зърно в региона в близките месеци да се вдигне с 10 на сто - до 330 лева за тон.

Прогнозата е на председателя на браншовата организация Костадин Костадинов, който коментира за БТА, че пазарът сега е замрял, фуражната пшеница вече е изнесена, зърнопроизводителите съхраняват почти само хлебна в търсене на по-висока цена.

С всеки месец разходите за обгазяване на зърното и поддържане на складовете растат, а цената от 290-300 лева за тон пшеница в началото на януари е с 5-6 на сто по-ниска от миналата зима, каза Костадинов.

Пшеничните посеви в Добричко, които ще дадат новата реколта, са в много добро състояние, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Поради сравнително високите температури от 10-15 градуса над нулата на места вегетацията на младата пшеница се възобновява.

Посевите през януари трябва да "спят" и затова в топлото време започват да изпитват глад за минерали. След 5 февруари започва подхранването на масивите, поясни Костадинов. Зърнопроизводителите се надяват заедно с очакваното застудяване да падне и дебел сняг, за да се натрупат запаси от влага.

В Добричка област, която произвежда най-много пшеница в страната, през тази стопанска година масивите с културата достигат 1 202 000 декара.  Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден