1
Основният интерес на страната е бързо влизане в Еврозоната. Това заяви финансовият експерт Кольо Парамов, цитиран от БТА.
Той бе категоричен, че в оптимален план това може да се случи до края на 2019 година, а при добро стечение на обстоятелствата - още в началото или средата на следващата година.
 
"Действието на Валутния борд стопира икономиката ни през последните няколко години. За неговото поддържане ние държим резерв от 22 - 24 милиарда лева, които не работят за нашата държава. Страната ни не се ползва от възможностите за финансиране на Европейската централна банка и затова тук се плащат високи лихви по кредитите. Докато нашите ипотечни кредити са с лихви от 4,5 - 7,5 процента, то във Великобритания плащат лихви от 1,25 на сто, а в Германия 1,75 на сто", каза Парамов.

Според него, през последните години България е дала възможност на 73 фирми за бързи кредити да направят невероятни печалби на гърба на българина, а същевременно в банковата система има много свободни пари. "С влизането в Еврозоната ще изравним възможностите за вътрешно кредитиране, което ще даде тласък на икономиката", смята Парамов.
 
 Сподели

ЛАЙФ Бременната Кейт облече любимо розово палто
Принц Уилям и съпругата му Катрин пристигнаха в Ковънтри за специални двойните тържества.
Хали Бери показа всичко и нищо на червения килим Нотка расизъм около българската снаха на Джордан