1
Британският петролен гигант Би Пи обяви, че ще понесе еднократна загуба от 1,5 милиарда долара заради данъчната реформа на американския президент Доналд Тръмп.
Намаляването на корпоративния данък в САЩ до 21 процента изисква преоценка на отложените американски данъчни активи и пасиви на Би Пи, посочи компанията в съобщение, цитирано от БТА.

Би Пи уточни, че очакваната последица от реформата ще бъде еднократно, некешово отчисление на стойност около 1,5 милиарда долара и ще се отрази на резултатите за четвъртото тримесечие на 2017 година.

Петролният гигант обаче отбелязва, че в дългосрочен план печалбата ще бъде повлияна положително от данъчните промени в САЩ. Би Пи планира да представи резултатите си за четвъртото тримесечие на 6 февруари.

Тръмп подписа закон за мащабна реформа на данъчния кодекс в САЩ, което бе неговата първа голяма победа, откакто встъпи в длъжност преди година. Очаква се мярката да увеличи корпоративните печалби на банките и други компании в средносрочен и дългосрочен план, тъй като се понижава корпоративният данък от 35 на сто на 21 процента.

Няколко големи компании обаче обявиха, че законът ще доведе до загуби в краткосрочен план при печалбите, върнати в страната от чужбина. Реформата предвижда облагане на тези печалби с 15,5 процента при средствата в брой и 8 процента при недвижимостите и други неликвидни активи.

Други големи компании, които също дадоха сигнал за такива еднократни загуби през четвъртото тримесечие са британско-холандската петролно-газова компания Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell), както и банките Барклис (Barclays) и Креди Сюис (Credit Suisse).  Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден