1
Интернет гигантът Гугъл е прехвърлил 15,9 милиарда евро на бермудска компания фантом през 2016 година, като си е спестил по този начин 3,7 млрд. долара данъци.
Това сочат задължително внасяните отчетни данни в Холандия, на които се позовава Блумбърг, цитиран от БТА.

Гугъл е използвал две структури, известни като "холандски сандвич" и "двойно ирландско", за да не бъде обложена с данъци по-голяма част от международната му печалба. Механизмът включва преместване на приходи от едно ирландско подразделение в холандска компания без служители, а след това в бермудска фиктивна компания, собственост на друга фирма, регистрирана в Ирландия.

Сумата, която Гугъл е прехвърлил по този начин през 2016 година, е със 7 процента по-висока, отколкото предходната година, според представени документи на компанията пред холандската търговска камара от 22 декември. Документите са достъпни онлайн от днес.

Платили сме всички дължими данъци и се съобразяваме с данъчните разпоредби във всяка страна по света, в която работим, заяви говорител на Гугъл в изявление.

Технологичният гигант е подложен на натиск от регулаторните органи и власти по света за това, че не плаща достатъчно данъци. Миналата година компанията успя да избегне плащането на 1,12 милиарда евро във Франция, след като съд постанови, че ирландското подразделение на компанията, което събира приходите от реклама, продавана във Франция, няма постоянна централа в страната. ЕС търси начини да накара американските технологични гиганти, много от които използват подобни данъчни техники, да плащат повече.

Ирландското правителство затвори вратичката в закона, позволяваща данъчните хватки известни като "двойно ирландско", през 2015 година. Компаниите, които ги ползват обаче имат право на това до края на 2020 година.

Според американски финансови документи глобалната ефективна данъчна ставка на Гугъл през 2016 година е била 19,3 на сто, като тя е достигната отчасти благодарение на местенето на голяма част от международната печалба на компанията на Бермудите.  Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден