1
През септември беше формирана работна група, която излезе с доклад за това каква е новата визия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Това съобщи бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева в студиото на телевизия "Блумбърг".
 
„Големите държави си я представяха като една по-скоро ограничена група, клуб на богатите. Докато развитието на членството през последните 10-15 години изпревари тази визия и постави на дневен нова визия на ОИСР – какво ще представлява ОИСР, ако в нея влязат държави, които са слабо развити, какво е мястото им в Организацията“, каза Бобева.
 
Тя посочи, че именно затова в тази нова визия целта на ОИСР е не просто да бъде един затворен клуб, а място, където да се разработват икономически политики, които да се разпространяват в глобален план.
 
„В този смисъл новата визия предполага и разширяване. Но затова всички държави трябва да се придържат към принципите и насоките за развитието на икономическите политики – нещо, в което ние частично изоставаме“, призна бившият вицепремиер.
 
По думите ѝ това, което трябва да се направи задължително, е по-активно прилагане на политиките на ОИСР, включително що се отнася до управление на държавни предприятия, конкуренция, антикорупционна политика.
 
„Ще завършим крачката, ако я направим. Искаме да влезем сега, отговаряме на критериите сега и трябва да включим активната дипломация и да обсъждаме нашето членство. Трябва да излезем от комплексите си за малоценност и да заемем мястото си, а нашето място е в ОИСР“, уточни Даниела Бобева.
 
Една от деликатните ни позиции беше да се възползваме без да сме членове, но много повече ползи ще имаме, ако сме наравно на масата, допълни още бившият вицепремиер.
 
„Аз лично се надявам, че през 2018 ще имаме ясен сигнал за дата за членство. От ОИСР ще получим пътна карта, към която трябва да се придържаме. Би трябвало оттук нататък да бъдем по-активни, да имаме повече самочувствие през тази и следващите години“, завърши тя.
 
 Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден