1
Бразилският петролен концерн Петробраз се е споразумял да плати 2,95 млрд. д. за извънсъдебно уреждане на колективен иск, подаден от американски инвеститори.

Инвеститорите търсят обезщетение за загубите, претърпени заради корупционния скандал около компанията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В сключеното споразумение, което е сред най-големите от този вид в САЩ, Петробраз не признава да е извършвала неправомерни действия.

Инвеститорите съдят концерна, след като бразилската прокуратура обвини негови бивши директори в получаване на подкупи от над 2 млрд. долара за десетилетие, най-вече от строителни и енергийни компании.

Петробраз твърди, че самият той е жертва, но пазарната му стойност се срина на фона на задълбочаването на скандала, станал известен като "автомивка". Концернът изрази надежда, че споразумението ще уреди всички инвеститорски искове в САЩ, свързани със скандала.

Преди дни бразилският регулатор на пазара на ценни книжа обвини официално осем бивши директори на Петробраз в корупция.

Според подадената документация обвиненията са свързани с евентуални нередности в договорния процес за три сондажни кораба. Сред обвиняемите са бившите главни изпълнителни директори Мария дас Грасас Фостър и Жозе Сержио Габриели.  Сподели

ЛАЙФ Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито
Playboy организира грандиозно парти в столичен клуб.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Луиза и Мартин на бар за 37-ия му рожден ден