1
Френският президент Еманюел Макрон предложи да отвори Франция за китайски инвестиции в замяна на по-голям достъп на френски компании до китайския пазар.
Макрон предупреди, че съществуващият търговски дисбаланс ще доведе до протекционизъм, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Днес е вторият ден от тридневното държавно посещение на френския държавен глава в Китай, който е придружаван от 50 ръководители на компании и се надява визитата да помогне за намаляването на търговския дефицит от 30 милиарда евро с Китай. Имаме небалансиран, незадоволителен достъп до пазарите, каза Макрон пред представители на френския и китайския бизнес общност в Пекин.

Ако не се заемем с този въпрос отговорно, първата естествена реакция би била и двете страни да се затворят, допълни той. Макрон, който се срещна вчера с китайския си колега Си Цзинпин, каза, че двете страни ще изпаднат в ситуация, при която никой няма да бъде печеливш, ако продължаващите ограничения за чуждестранните компании в Китай, накарат Франция и Европа да сложат край на китайските инвестиции в Европа.

Макрон призова за отваряне и на двете страни. Френският президент се надява да сключи сделки, особено в ядрения, авиокосмическия и селскостопанския сектор. По думите на френски представител, пожелал анонимност, френската ядрена компания Арева (Areva) е близо до подписването на договор за изграждането на ядрен преработвателен завод.

Френската банкова група Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) също очаква да основе съвместна компания с китайски партньор в сектора на потребителското кредитиране.

Френската енергийна фирма Файвс (Fives) подписа договор с китайския гигант в онлайн търговията ДжейДи (JD.com), който ще създаде логистичен център във Франция, за да предлага френски храни и луксозни стоки за онлайн продажба в Китай.

ДжейДи се споразумя да продаде френски продукти за 2 милиарда евро през следващите две години чрез уебсайта си  Сподели

ЛАЙФ Илиана потопи феновете си в настроението от рождения си ден
Илиана Раева, която миналата седмица навърши 55 години, показа снимки от партито и от празничния ден.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито