1
Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2017 г. нарасна с 3.8 на сто на годишна база, отчитат експертите на Райфайзенбанк (България) ЕАД.
Данните са от редовния месечен икономически обзор на банката. Ръстът на БВП е движен главно от вътрешното търсене, за разлика от третото тримесечие на 2016 г., когато външното търсене задвижваше икономиката, пише в анализа.

В рамките на вътрешното търсене, най-голям принос към растежа през третото тримесечие на 2017 г. има крайното потребление (2.8 пр.п.), докато брутните инвестиции са само с дял от 0.8 пр.п.

Ръстът на потреблението е стимулиран от спадащите лихви по депозитите и потребителските кредити, както и от ръста на заплатите, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, през третото тримесечие на 2017 г. най-солиден принос за растежа на БВП са имали очаквано услугите (2.2 пр.п.), следвани от индустрията (0.9 пр.п.), а делът на селското стопанство намалява с 0.1 пр.п.

В сектора на услугите водещ принос са имали операциите с недвижими имоти (0.6 пр.п.), финансовите и застрахователните дейности (0.5 пр.п.) и държавното управление, образованието, здравеопазването и социалната работа (0.5 пр.п.). В рамките на индустрията, добивната и преработващата промишленост са с дял от 0.7 пр.п., а строителството - с 0.2 пр.п.

През тримесечието коефициентът на безработица спадна до 5.8 на сто, а коефициентът на заетост се повиши до 52.3 на сто. От своя страна средната работна заплата достигна 1 037 лв. или с 10.2 на сто повече от третото тримесечие на 2016 година, пише в документа.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане