1
Строителството на Турски поток по суша с инвестиция $1 млрд. ще създаде трудова заетост на над 13 500 души, 100 млн. долара допълнителни доходи за семействата.
По данни в доклад на турския Център за икономически и външнополитически проучвания /ЕДАМ/ договореното през 2017 г. количество от 50,7 млрд. куб. м. газ от "Турски поток", през 2020 г. ще бъде 55,6 млрд. куб. м, а през 2035 г. ще достигне 71,8 млрд. куб. м. От 2025 г. Турция ще получава 16 млрд. куб. м., а в критични ситуации се предвижда това количество да достига до 37 млрд. куб. м., съобщи информационният сайт Хаберлер, цитиран от БТА.

"Данните показват, че Турция ще има голяма полза от "Турски поток", по който идната година ще получава 15,75 млрд. куб. м. газ", се посочва в доклада. Предвижда се около 30 процента от производството на електроенергия да се осигурява чрез природния газ, като през 2035 г. ще достигне 474 TWh от 227.5 TWh през 2015 г.

В доклада се акцентира, че "Турски поток" ще създаде значителен допълнителен национален приход за Турция .

"Строителството на съоръженията по суша с инвестиция един милиард долара ще създаде трудова заетост на над 13 500 души, 100 млн. долара допълнителни доходи за семействата и 546 млн. допълнителен национален приход", според експертите.

Според анализа в доклада "Турски поток" ще създаде възможност за Русия да изолира в трансфера на газ Украйна, Молдова и България, което ще доведе до промени в геополитическата карта на региона, отбелязва Хаберлер. "Свалянето на руския бомбардировач СУ-24 през 2015 г. обтегна политическите отношения с Русия, но въпреки това Турция продължи да бъде надежден енергиен и търговски партньор на Русия.

Възобновяването на турско-руските отношения е израз на укрепването на регионалната интеграция, а също и показател за мащабна геополитическа промяна, в която двустранните отношения между Турция и Русия ще играят още по-голяма роля", се посочва в анализа.  Сподели

ЛАЙФ Илиана потопи феновете си в настроението от рождения си ден
Илиана Раева, която миналата седмица навърши 55 години, показа снимки от партито и от празничния ден.
Ивайла Бакалова показа горещо тяло на плажа Златка, Маги и Камелия заедно на Playboy партито