1
Гръцкото правителство внесе в парламента законопроект с нови мерки за икономии.

Проектът влиза за обсъждане в пленарна зала в петък, а ще бъде гласуван на 15 януари, съобщават електронните издания, цитирани от БТА.

Поредните мерки са поискани от кредиторите в замяна на очакван следващ транш в размер на 5,5 млрд. евро от спасителните заеми за Гърция. Правителството уверява, че по линия на тези мерки няма да бъде орязано нито едно евро, докато опозицията твърди, че готвените от управляващите рестрикции за тази година са на стойност 1,9 млрд. евро.

Анализатори определят мерките като изключително болезнени. Сред тях са тези за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми. За целта от правителството се иска да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците. Дълговете им се оценяват на близо сто милиарда евро.

Друга мярка е свързана с промените в синдикалния закон, които предвиждат ограничения при свикването на стачки. Заложените в проекта регулации предвиждат стачки да се организират само при наличието на по-голямо синдикално мнозинство. За такова ще се смята гласувалите 50 плюс един членове на първоинстанционните браншови сдружения.

Освен тях, проектът включва още мерки за орязване на семейните надбавки и доходи, промени в трудовото законодателство, облекчени правила за уволнения на служители, релугалации за свободните професии и други.

Мерките са условие за финализиране на третия пореден преглед на гръцката спасителнва програма. По тях предстои да се произнесат и финансовите министри от еврозоната на срещата им на 22 януари. При одобрение Гърция ще получи своя следващ транш от заемите по спасителната програма. Атина се надява това да стане в началото на февруари.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане