1
Световната банка прогнозира леко ускоряване на растежа на българската икономика тази и следващата година спрямо миналата.
Това се посочва в публикуваните днес прогнози "Перспективи на световната икономика", изготвени от банката и цитирани от БТА.

Според Световната банка българската икономика е нараснала с 3,8 на сто миналата година, а растежът й ще се ускори до 3,9 на сто през тази година и до 4 процента догодина, преди да се забави отново до 3,9 на сто през 2020 година.

Оценките на институцията за растежа на българската икономика са съществено повишени спрямо прогнозата от юни 2017 година - с 0,8 процентни пункта за 2017 година и с по 0,7 процентни пункта за 2018 и 2019 година.

Икономическият растеж на България за 2017 година леко изостава от растежа на групата на страните, към която принадлежи страната ни наред с Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, според Световната банка, чиято оценка за растежа на цялата група за миналата година е 4,7 на сто.

Институцията прогнозира икономиката на тези страни да отчете растеж от 4 процента тази година, 3,5 на сто догодина и 3,2 на сто през 2020 година.

За по-големия регион "Европа и Централна Азия", в който попада България, Световната банка прогнозира забавяне на растежа от 3,8 на сто през миналата година до 2,9 на сто тази година, а през следващите две години се очаква показателят да се стабилизира на равнище 3 процента.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане