1
Увеличение с 18% на трафика по Дунав мост 2 при Видин-Калафат за 2017 г. отчитат от смесеното българо-румънско дружество, управляващо съоръжението.

През 2018 година, когато се навършват пет години от откриването на моста, се очаква по него да премине 4-милионното превозно средство. Това съобщи за БТА, позовавайки се на прогнозните резултати за трафика, инж. Любомир Низамов, директор на съвместното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД.

2017-та беше доста успешна за Дружеството - година, в която по Дунав мост 2 преминаха почти 1 млн. автомобила, а през тази година се очаква по съоръжението да премине и 4-милионното превозно средство. Трафикът непрекъснато се увеличава. Докато за първите 2-3 години от построяването на моста увеличението беше със забавящи се темпове, то през миналата година увеличението е от 18 процента спрямо предходната година, каза Низамов.

Според него това се дължи на извършения основен ремонт на главен път Е79 в участъка между Видин и Ружинци, както и на изграждането на новите обходи на Монтана и Враца. Среднодневният трафик през ноември 2017 г. , най-натовареният месец за преминаване на товарни автомобили, беше около 1600 товарни автомобила в двете посоки.

Най-голям е трафикът и съответно най-натоварените за съоръжението като цяло са месеците юли, август и септември, когато е по-голям броят на преминаващите леки автомобили, уточни Низамов. Това е свързано с летните отпуски. В летните месеци трафикът за едно денонощие достигаше и до 3000 автомобила, половината от които товарни, останалите - леки автомобили, обясни инж. Низамов.

Той допълни, че в дните около Новогодишните празници е регистриран спад на трафика по Дунав мост 2, но очакванията са, че от средата на януари трафикът ще се възстанови на предишните си нива - около 2600 автомобила, преминаващи средно на денонощие през граничния пункт Видин - Калафат.

Образуването на опашки от чакащи товарни автомобили е сведено до минимум, подчерта директорът на "Дунав мост Видин - Калафат" АД. Това е благодарение на осигурените от граничните власти на двете държави допълнителни смени. Опашка се образува единствено в неделя, когато всички товарни автомобили, заминаващи за Европа се струпват на пункта. Причината е, че в събота и неделя е забранено движението на товарни автомобили от Унгария на запад, затова и опашки на излизане от България се образуват обикновено в неделя.

Към момента на граничния пункт, който се намира на румънска територия, е създадена добра организация за проверка от граничните власти, уточни инж. Низамов.

Максималният пропускателен капацитет на моста към момента все още не е достигнат. Времетраенето за проверка на граничния пункт се удължава поради наличието на гранични, митнически и данъчни проверки, които се извършват от двете страни на границата. "Влезем ли в "Шенген", тогава няма да има никакъв проблем и времето за преминаване и обработка на автомобилите ще се съкрати до минимум", посочи директорът на "Дунав мост Видин - Калафат".

Той допълни, че плащането на таксата за моста може да става както в брой, така и с банкови карти. На интернет сайта и на страницата във "Фейсбук" на "Дунав мост Видин - Калафат" редовно се изнасят данни за трафика, както и информация, свързана с дейността в района на граничния пункт и прилежащата инфраструктура.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане