1
Китай опроверга информации в медиите, че иска да намали или дори да спре купуването на американски държавни облигации.
Китай предположи, че става въпрос за погрешна информация или фалшиви новини, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Говорител на правителствената агенция за валутния пазар (SAFE) заяви в комюнике, че най-вероятно тези информации се основават на погрешни източници или просто става въпрос за фалшиви новини.

Вчера агенция Блумбърг съобщи, позовавайки се на информирани източници, че китайски финансисти, преглеждащи състоянието на колосалните валутни резерви на Китай, препоръчали да се намали или спре купуването на американски държавни облигации, тъй като според тях пазарът за тях бил станал по-малко привлекателен.

Не е сигурно, че препоръката ще бъде последвана от конкретни промени, според специализираната финансова агенция. Но перспективата Пекин да обърне гръб на американския дълг предизвика сътресения на Уолстрийт, раздвижи пазарите на облигации и наруши равновесието на долара.

Днес комунистическият режим се постара да смекчи тона. "Китайският валутен резерв управлява инвестициите си според принципите на диверсификацията и разпределянето (на рисковете), за да се защити сигурността и остойностяването на вложенията", уточни говорителят на валутния регулатор.

Пекин управлява придобитите американски държавни облигации по професионален начин според пазарните условия и нуждите от инвестиции, допълни той. Китай има най-големите валутни резерви в света, оценявани на 3,14 трилиона долара към края на декември, и е най-големият чуждестранен държател на американски облигации за 1,19 трилиона долара към октомври 2017 година - двойно повече, отколкото преди десет години.

Анализатори съзряха във вчерашната информация прикрита заплаха от страна на Пекин, който е най-големият притежател на американски дълг, срещу втвърдяването на тона на Вашингтон по търговските въпроси.  Сподели

ЛАЙФ Хали Бери показа всичко и нищо на червения килим
51-годишната носителка на "Оскар" се появи в тоалет, който едва прикриваше интимните ѝ части.
Нотка расизъм около българската снаха на Джордан Луиза Григорова: Семейството е всичко