1
Приоритет на Румънското Председателство през 2019 г. ще бъде по-ниски ставки за ДДС.
Румънското правителство си е поставило за цел в шестмесечния период, през който страната ще председателства ЕС през 2019 г., да убеди колкото се може повече страни членки в необходимостта от приемане на повече намалени ставки на данък добавена стойност (ДДС), съобщава румънският информационен сайт "Профит", като се позовава на документ, предаде БТА.

В момента европейските норми позволяват само две намалени ставки на ДДС наред със стандартната.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) твърди, че това я спира да приложи законопроект, който предвижда нулева ставка на ДДС за нови жилища и за реклама в средствата за масова информация.

В румънския законопроект е предвидено още нулево ДДС за доставката на торове и пестициди в земеделието, семена и други земеделски продукти, както и за специфични за селското стопанско услуги. Румъния в момента има две намалени ставки на ДДС спрямо стандартната от 19 процента. С девет процента ДДС се облагат хранителните стоки и водата, а с пет на сто - книгите и различни дейности в сферата на културата.

Европейската директива изрично определя, че процентът на намалените ставки "не може да бъде по-малък от 5 на сто". В случая на рекламните услуги, европейските норми в сферата не позволяват прилагане на намалена ставка на ДДС, посочва "Профит".

За да приложи желаната мярка, СДП ще трябва да получи съгласието на всички страни членки. Прилагането на намалени ставки на ДДС трябва да държи сметка за нуждите на всяка страна членка, бидейки повече решение на политическо ниво, се посочва в документа на румънското правителство.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане