1
Разпространителите на печатни издания в Литва са принудени да късат страници, след като в страната бе въведена забрана за рекламиране на алкохол от 1 януари.

Ситуацията е непредвидена последица от закона за контрол върху алкохола, който президентката Далия Грибаускайте подписа през юни.

Литва е третият по-големина консуматор на алкохол на глава от населението в света. Забраната за реклама на спиртни напитки е една от мерките, целящи да се намали злоупотребата с алкохол.

Прес експрес (Press Express), най-големият разпространител на печатни издания, рискува да бъде глобен с 30 000 евро на страница, ако не премахне или покрие рекламите за алкохол, каза генералният мениджър на компанията Вигинтас Бартасевичус. Знаем, че създаваме проблем за себе си и за издателите, защото покриваме съдържанието им и рекламите, за които са платили, каза той.

Клиентите ни, разбира се, не са доволни, те направиха скандал в социалните медии, така че дори официалните институции започнаха да мислят за решение на проблема, допълни той.

Бартасевичус каза, че най-голямата търговска верига е отказала да приеме променените списания, тъй като ги счита за "повредена стока". Той допълни, че издателите на "Нешънъл джиографик" са му казали, че не могат да издадат брой без реклами на алкохол за страна, където месечно се продават 500 бройки.

Политиците все още нямат решение за проблема, който са създали. Напомня на Средновековието и срами Литва в международен план, каза пред журналсти тази седмица Далия Грибаускайте.  Сподели

ЛАЙФ Паника в Бъкингам: Принц Хари без брачен договор
Внукът на британската кралица принц Хари се е отказал да подписва брачен договор с Меган Маркъл преди сватбата им, съобщава в. "Дейли мейл".
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане