1
Консорциум от турски фирми се оттегля от проекта за атомната централа “Аккую“. Причините са невъзможност да се постигне споразумение по търговските условия.

От проекта се оттеглят фирмите “Дженгиз“, “Колин“ и “Кальон“. За това съобщават турските медии, позовавайки се на техни представители, предаде БНР.

Руското икономическо издание “РБК“, цитирайки “Росатом Енерго Интернешънъл“ - дъщерната фирма на “Росатом“, която отговаря за задграничните проекти, пише, че “Дженгиз холдинг“ продължава да участва като строителен подизпълнител и води преговори с “Росатом“ за други форми на партньорство в проекта.

Руската компания притежава 51% от дяловете в централата, а другите 49 на сто се държаха от турския консорциум, след като му бяха прехвърлени миналия юни. Окончателно споразумение по всички клаузи обаче така и не беше постигнато до този момент.

Съобщава се, че мястото на турския консорциум може да бъде заето от компанията EUAS International ICC.Проектът за АЕЦ “Аккую“ край турския средиземноморски град Мерсин предвижда “Росатом“ да строи, да притежава мажоритарен дял и да оперира централата. Тя ще има първоначално два, а впоследствие четири енеблока с мощност 1200 мегавата всеки. 

Очаква се първият реактор на съоръжението да бъде завършен до 2023 г. Когато постигне пълния си капацитет 2 години по-късно, атомната централа ще задоволява 6-8% от нуждите на Турция от електричество  Сподели

ЛАЙФ Най-големите провали на семейни снимки
Семейните снимки често се превръщат в досадно задължение, когато трябва да се подредим по ръст или да позираме в еднакви дрехи...
Красавиците на СССР през 1989 година 13 правила, които всяка дама трябва да спазва