1
Британските служби за външно разузнаване МИ-6 са изразили загриженост около излизането на холдинга И Ен+ на Олег Дерипаска на Лондонската фондова борса.
Това информира в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС и БТА.

Източници на британското издание от службите за сигурност са задали въпроса как И Ен+ е направила първичното публично предлагане (ППП) на свои акции на Лондонската фондова борса "без да бъдат направени консултации с разузнавателните служби".

Изданието обръща внимание на факта, че излизането на борсата, станало през ноември миналата година, е направено, въпреки че И Ен+ притежава 48 на сто от акциите на компанията РУСАЛ, която пък е в списъка с фирмите, попадащи под западните санкции.

"Възникват сериозни опасения във връзка с очевидната неспособност на Лондонската фондова борса да провери надлежно вероятните последици за сигурността на Великобритания при издаване на разрешение на И Ен+ да търгува акции в Ситито", посочва източникът на "Дейли телеграф".

Всекидневникът подчертава, че Лондонската фондова борса е отказала коментар по случая. Управлението по финансово регулиране и надзор на Великобритания е заявило, че ППП на И Ен+ не нарушава санкционния режим и е подчертало, че регулаторът е направил съответните консултации с финансовото министерство преди ППП на руската компания.

Представител на И Ен+ отказа да коментира какво отношение има РУСАЛ към производството на военна техника, но заяви, че компанията на попада под режима на санкции на САЩ и ЕС.

"Една от основните цели на ППП бе да се намали дълговото бреме, за да бъде подкрепено развитието на групата и да се платят дивиденти в полза на всички акционери", уточни говорителят на И Ен+.  Сподели

ЛАЙФ Стив Джобс вярвал, че тя ще поеме Apple
Най-малката дъщеря на основателя на компанията Apple - Стив Джобс, Ив често демонстрира завидния си начин на живот в Инстаграм.
5 урока по стил от Синди Крауфорд Цветовете ни лекуват, ако познаваме тяхната сила