1
Когато избраха Доналд Тръмп за президент на САЩ, фондовите пазари реагираха с впечатляващо рали.
Инвеститорите с възторг приеха обещанията на новия господар на Белия дом за фискални стимули, дерегулиране на енергетиката, нова здравна политика и промяна в сектора на финансовите услуги. В това число намаляване на корпоративните данъци, понижаване облагането на личните доходи и връщане на капитали в САЩ.

"Не е изненада, че корпорациите и инвеститорите бяха въодушевени. Промените на Тръмп им дават много предимства, но не създават нови работни места и не повишават доходите на най-зле платените американци", пише в MarketWatch известният икономист Нуриел Рубини.

Според данните на неправителствената организация Tax Policy Center от намаляване на данъците ще се възползва само 1% от най-богатите американци. Сега обаче въодушевлението може да прерасне в страх. пазарното рали вече се изчерпа и медения месец на Тръмп с инвеститорите върви към своя край. И за това си има обективни причини.

Първо, очакваното фискално стимулиране доведе до поскъпване на акциите, но това доведе и до по-висок лихвен процент. А това е болезнено за сектори като пазарът на имоти. Доларът поскъпна, това съкрати работни места. Тръмп може и да постигне запазване на работни места, заплашвайки отделни производители, но ако доларът продължи да поскъпна, са застрашени минимум 400 000 работни места.

Ако Доналд Тръмп допусне увеличаване на бюджетния дефицит и повишаване на лихвените равнища, това ще навреди на американската икономика в дългосрочен план. Опасността от инфлация е другият фактор, който плаши инвеститорите.Предложените от Тръмп промени водят именно към това- повишаване на инфлацията, а това означава ново повишение на лихвите и ново поскъпване на долара.

Ако Тръмп не послуша разума и отиде твърде далеч в протекционистичната си политика, то той несъмнено ще провокира търговски войни. Търговските партньори на САЩ няма да имат друг избор, освен и те да въведат насрещни мерки.

Тактиката "зъб за зъб" ще доведе до сериозни проблеми пред световната икономика и пазарите. Пазарите вече са доста по-предпазливи и е трудно да се изключи напълно връщането на паниката сред инвеститорите. но положението ще стане наистина неспасяемо, като започнат търговски и валутни войни, към което изглежда е насочена и икономическата политика на Доналд Тръмп.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”