1
Египет предупреди днес Турция относно евентуално нарушение на икономическите му права в Източното Средиземноморие.
Те са определени съгласно споразумение за демаркация на морските граници, подписано през 2013 г. в Кипър, което позволява проучвания за газ в района, съобщи БТА.

Откриването на голямото газово находище Зор през 2015 г. предизвика надпревара в проучванията в Източното Средиземноморие - зона, която се смята, че притежава големи газови залежи, ключови за енергийните нужди на Европа. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу създаде впечатление, че повдига възражения срещу споразумението от 2013 г., когато обяви, че Турция планира да започне проучвателни дейности в Източното Средиземноморие в скоро време.

Чавушоглу обвини кипърските гърци, че провеждат "едностранни проучвателни дейности в Източното Средиземноморие" в интервю за гръцкия в. "Катимерини", публикувано в неделя. "Кипърските турци като съсобственици на острова имат неотменими права върху природните ресурси около него", подчерта турският външен министър.

В отговор говорителят на египетското външно министерство Ахмед Абу Зеид отправи предупреждение във връзка с евентуални опити за оспорване на споразумението от 2013 г. и заяви, че то е внесено в ООН. Той отбеляза, че "всеки опит за нарушаване или ограничаване на правата на Египет" в тази зона ще бъде посрещнат твърдо и ще бъде отхвърлен. Египет започна добив на газ от голямото находище Зор, което беше открито от италианската компания Ени и се оценява на 30 трилиона кубически метра газ.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”