1
Германският бизнес изрази скептицизъм към постигнатото коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, предаде ДПА.

"Това споразумение е дори по-ужасно, отколкото се очакваше", заяви Оливер Цандер, ръководител на работодателската организация в сектора на металургията Гезамтметал (Gesamtmetall).

"Доставчиците на услуги ще бъдат разочаровани, а социалната държава ще експлодира. Това е тъжен ден за страната", каза той.

След обявяването на споразумението Меркел посочи, че консервативният й блок е трябвало да направи компромиси в преговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи трите основни министерства - на финансите, на външните работи и на труда и социалната политика.

Меркел: Германия ще има стабилно правителство >>

Дясноцентристката ГСДП се бори Германия да изостави двустепенната си система за здравно осигуряване и да намали възможността на компаниите да ограничават условията на труд.

Много от подробностите по сделката все още не са обявени.

Германската промишлена и търговска камара изрази опасения за споразумението.

"Икономиката се радва заради някои добри бъдещи инвестиции, но в същото време има опасения за скъпите тежести в бъдеще, които ще засегнат най-вече бизнеса", каза президентът на камарата Ерик Швайцер.

Той порица бъдещите коалиционни партньори за липсата на иновации спрямо дигитализацията.

"Германската промишленост като цяло не е доволна от коалиционното споразумение", посочи Дитер Кемпф, президент на Федерацията на германската промишленост.

Германските работодатели се оплакаха от липсата на гъвкавост.
По въпросите на трудовия пазар и социалната политика в договора "липсва икономически усет и той означава по-слаба гъвкавост за компаниите, но и повече тежести и регулации", отбеляза Инго Крамер, ръководител на Конфедерацията на германските работодателски организации.
 Сподели

ЛАЙФ Венета Райкова отиде на ресторант с Тишо
Водещата Венета Райкова, която в началото на януари обяви, че се развежда с ресторантьора Тихомир, показа, че двамата са в добри отношения.
Рачков влезе в американско шоу като Тръмп Мегазвезди в черно на червения килим в Лондон