1
От 26 март 2018 година Китай започва търговия с петролни фючърси в юани.
 Това обяви днес Комисията за регулиране на фондовите пазари. Преходът на Пекин на "петроюани" може да стане едно от най-важните събитие в световната икономика.

Но само ако чуждестранните инвеститори приемат новите фючърси и ги включат в основните ориентири на петролните пазари, заедно с Brent и WTI, пише "Блумбърг".

Така юанът ще увеличи рязко ролята си в световната търговия и икономика. Дори може да се стигне до изместване на долара от търговията с петрол, не изцяло, но частично.

Но по този въпрос има и други мнения. Част от експертите смятат, че докато правителството в Пекин контролира курса на националната валута, това няма как да се случи. Може и да има фючърси за петрол в юани, но търговията ще остане в доларово изражение в крайна сметка.

През 2017 година Китай бе най-големият купувач на петрол в света-той купуваше по 8.43 милиона барела дневно. Търговете в юани ще се провеждат на Шанхайската енергийна борса, контрактите ще имат абревиатура INE.  Сподели

ЛАЙФ Как да изглеждаме перфектно по бански на снимки
Искаш да се снимаш по бански или бельо, но се чувстваш дискомфортно? Ето няколко съвета, които гарантират, че ще изглеждаш перфектно на снимките.
И Хайди Клум (44) се появи гола в Инстаграм Модели за силни и романтични жени от ”Фенди”