1
България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние държави от региона на Централна и Източна Европа.
 Това влияние се прекарва през енергетиката – природен газ, петрол, но и през други сфери като например приватизацията на големи рафинерии, както се случи в Сърбия, през завладяване на ключови компании като БТК и „Булгартабак“, които бяха закупени от руската държавна банка ВТБ.

Това коментира енергийният експерт от Института за пазарна икономика Мартин Владимиров в студиото на телевизия "Блумбърг". Той представи резултатите от изследване, дело на ИПИ, посветено на влиянието на Русия в икономиките на четири балкански държави – Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, както и на проведено по-рано проучване, включващо още 4 държави от региона на Централна и Източна Европа, в това число и България.

„Не е методологически правилно да сравняваме корпоративни приходи и БВП. Затова сравняваме корпоративните приходи на руските фирми с общите приходи в цялата икономика, оборотът на руските компании с общия оборот в икономиката“, обясни методиката на изследването Владимиров.

„Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори. В Западните Балкани ситуацията е малко по-положителна, като най-ниско е руското влияние в Македония, където само 2-3% от икономиката се владее от руски интереси“, посочи експертът. 

Според него, най-уязвима след България  с 13%  руско владеене на от икономиката е Сърбия, като там много държавни компании са зависими от руските енергийни доставки.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как