1
Колко дълго най-богатите хора на света биха могли да покриват разходите на правителствата си, ако няма други източници на финансиране?

Отговор на този въпрос дава изследване проведено от новинарската агенция Bloomberg и цитирана от Инфосток.

В рейтинга, който бе наречен "Индекс Робин Худ" бяха съпоставени данните за размерите на държавния бюджет и състоянието на най-богатите хора в 49 страни, сред които Русия, САЩ, Япония, Франция, Сингапур, Саудитска Арабия и др.

Собственикът на интернет компанията Amazon Джеф Безос, който през януари тази година оглави класацията за най-богат човек на света, може със състоянието си от 99 млрд. долара да финансира правителството на САЩ в продължение на 5 дни.

Oсновният акционер на "Северстал" Алексей Мордашов, който според Bloomberg е най-богатият човек в Русия със състояние от 19,7 млрд. долара, определено ще се справи по-добре. Той може да покрие разходите на всички руски държавни служби и ведомства в продължение на 2 седмици. Според агенцията за един ден работа на правителството Мордашов ще губи по 1 399 млрд. долара.

Най-дълго в качеството си на държавен инвеститор се оказва, че може да се задържи кипърския милиардер от норвежки произход Джон Фредриксен. Състоянието му от 10,4 млрд. долара би стигнало да 441 дни работа на правителството на островната държава.

Най-бързо от всички би загубил състоянието си собственикът на китайската интернет компания Alibaba Джак Ма. С неговите 45,5 млрд. долара правителството на Китай може да работи всичко на всичко 4 дни.

За толкова биха стигнали парите и на създателя на японската търговска верига Uniqlo Тадаси Янаи и на полския медиен магнат Зигмунд Солож-Жак.

Изследването е проведено по данни на ежедневно обновяваната статистика Индекс на милиардерите на Bloomberg и данни на МВФ за правителствените разходи на държавите по света.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как