1
Норвежкият суверенен фонд има нови очаквания за начина, по който над 9000 компании, в които инвестира да се борят с корупцията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Фондът е с активи от 1 трилион долара. Той предложи управителните съвети на компаниите да въведат антикорупционни мерки и процедури за предотвратяване и справяне с корупцията, като тези мерки трябва да са ясно предадени на служителите.

Данните за корпоративното управление и устойчивост могат да повлияят на инвестиционните ни решения. Целта ни е да намалим рисковете за фонда, каза главният изпълнителен директор Ингве Слингстад.

Според фонда компаниите трябва да имат специален механизъм, чрез който да се подават сигнали при нередности в компанията и който да дава възможност за анонимност на подателя. Фондът инвестира приходите от норвежкия петрол и газ в около 9100 компании по света, както и в облигации и имоти. Той е управляван от централната банка на страната.

Закон забранява структурата да инвестира в компании за производство на ядрени оръжия или мини, или пък в компании, които нарушават човешките права наред с още някои ограничения. Периодично фондът публикува очакванията си от всички компании, в които влага ресурсите си.

Фондът е управляван с мисъл за бъдещите поколения и разчитаме на устойчиви бизнес практики, за да създадем дългосрочна възвръщаемост, каза Слингстад. Освен това фондът скоро може да обяви своите очакванията към компаниите във връзка с управлението на соленоводните ресурси. Той вече има политика за управление на сладководните ресурси.

Искаме да имаме документ за очакванията ни във връзка с управлението на водата, който включва и солената вода (...) Това ни засяга като страна и като фонд, отбеляза Слингстад.  Сподели

ЛАЙФ Най-великите филмови персонажи на всички времена
Има хиляди герои от киното, които трудно можем да забравим. Заради перфектно изградените образи, странните им навици, нечовешките им подвизи.
Какво се крие зад обложките на известни албуми Работи ли диетата ”Зоната” и как