1
В подписаното коалиционно споразумение между консервативния блок на Ангела Меркел и социалдемократите в Германия има специален раздел за енергетиката.
 В него централно място е отделено на отказа от вноса на руски въглища и намаляване вноса на руски природен газ и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 65% в 2030 година, съобщи "Дойче веле".

Това означава двойно увеличение на добитата от вятър, вода или слънце електрическа енергия. Процесът започва от догодина, като първата цел е увеличаване на добива на ток от вятър и слънце с 4 гигавата, което е равно на 7-8 атомни електроцентрали.

Предвижда се поетапно съкращаване използването на въглища за производство на ток и закриване на най-старите и вредни ТЕЦ-ове на въглища. До 10 години вносът на въглища ще спре, а потреблението на природен газ от Русия ще намалее двойно. За да стане това, се предвиждат мерки за повишаване на енергийната ефективност и спад на общото потребление на енергийни суровини.

В енергийната стратегия не се споменава нищо за строителство на нови газопроводи, в това число и за "Северен поток-2" .  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл