1
БВП се повиши през четвъртото тримесечие на 2017 година с 0,7% спрямо предходните три месеца и нарасна с 3,5% в сравнение със същия период на предходната година
Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), които са малко по-слаби от експресната оценка, направени преди около месец.

За цялата изминала година икономиката на нашата страна се разшири в реално изражение с 3,6% спрямо 2016-а година, когато БВП нарасна с 3,4 на сто. Икономическата експанзия се забави през четвъртото тримесечие до 0,7%, след като в началото на 2017-а година и през третото тримесечие БВП нарасна с 0,9%, а през второто тримесечие беше отчетен растеж от 1,0% (най-добър икономически подем от началото на 2015-а година, когато БВП нарасна с 1,1 на сто). Това представлява низходяща ревизия на експресната оценка на НСИ, според която българската икономиката се разшири в края на предходната година с 0,8 на сто спрямо третото тримесечие.

Данните на НСИ на годишна база също претърпяха низходяща корекция, като БВП се повиши с 3,5% - под експресна оценка за растеж с 3,6% и след експанзия от 3,9% през периода юли - септември (най-добро темпо на икономическа растеж от края на 2016-а година, когато БВП нарасна на годишна база с 4%).

Според предварителните данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2017 година, произведеният брутен вътрешен продукт възлиза на 27,427 млрд. лева по текущи цени, като, преизчислен в евро, БВП е в размер на 14,023 млрд. евро и на човек от населението се падат 3876 лева (или около 1982 евро).

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през четвъртото тримесечие на миналата година възлиза на 23,761 млрд. лева по текущи цени.

През периода октомври - декември 2017-а относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището с 0,4 проценти пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 3,0 на сто. В същото време индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,1 процентни пункта до 26,3 на сто, докато реализирана добавена стойност от дейностите в сферата на услугите, намалява до 70,7% от 72,4% през същото тримесечие на 2016-а година.

Крайното потребление през последното тримесечие на 2017-а година се увеличава с 1,3% на тримесечна база (след повишение с 0,9% през третото тримесечие) и нараства на годишна база с 3,8% (след повишение с 4,3% през трите месеца до края на септември). Брутната добавена стойност пък нараства с 0,9% на тримесечна база и с 3,7% спрямо година по-рано (след повишение с 4,0% през третото тримесечие).  Сподели

ЛАЙФ Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане