1
Мексико, Канада и други страни може да бъдат освободени от планираните от американския президент Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ.
Това обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от АП и Инвестор.

Агенцията отбелязва, че един такъв ход е възможно да смекчи удара на фона на заплахите за ответни мерки и мрачни икономически прогнози, предаде БТА. Изключенията ще бъдат направени "случай по случай" и "страна по страна", подчерта Сандърс.

Само преди няколко дни от администрацията на Тръмп обявиха, че няма да има изключения, припомня АП.

Вчера индексите на Wall Street трудно намериха единна посока, след като Белият дом намекна, че Канада и Мексико могат да бъдат освободени от митата. Очаква се днес Тръмп да подпише документа за налагане на митата, предаде агенцията, като се позова на добре осведомен източник. Церемонията е планирана за 15:30 ч. (22:30 ч. наше време).

Въвеждането на митата е с цел да бъде защитена американската индустрия, припомня Ройтерс.

Критици обаче смятат, че с тази мярка САЩ ще влязат в търговска война с Китай, а и по този начин ще бъде забавено създаването на нови работни места в страната.

В стоманената индустрия на САЩ работните места намаляват с 3/4 в периода между 1962 година и 2005 година. Това намаление в голямата си част се дължи на подобренията в технологията на производството, посочва Ройтерс, позовавайки се на проучване на Американската икономическа асоциация.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл