1
Експерти влязоха в остър спор относно пенсионната система в България и нейното бъдеще.
Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години? Тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин” по bTV икономическият експерт Мика Зайкова и Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика.

В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно няма и да има с оглед на настоящите тенденции, посочи Вулджев. „В бюджетите на НОИ има голям дефицит. През последните 10 г. е нараснал значително и тази тенденция ще продължи. От НСИ прогнозират, че населението ще продължи да застарява в близките десетилетия, което означава, че броят пенсионери ще се увеличава, а броят работещи ще става все по-малък”, допълни той.

„Ние предлагаме да се приватизира изцяло системата и да се мине на система, която оперира изцяло на капиталопокриващ механизъм, тоест в момента държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите”, каза Вулджев.

Той обясни, че предложението е всички осигуровки да се натрупват в индивидуални сметки, всеки човек да си спестява своите осигуровки в своя собствена сметка, които след това се инвестират и се трупат само за него.

„В момента, когато парите ви отидат в НОИ, те директно биват изхарчени и на практика не остава нищо за вас и след това разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде магически ще има пари”, допълни експертът. Не говорим за премахване на помощи за хора с увреждания, подчерта той.

Според икономическия експерт Мика Зайкова обаче е опасно идеята да се приложи в чист вид. При капиталовия фонд има две опасности – едната е да живееш дълго и парите, които си спестил, да не ти стигнат, но това е по-малката опасност. По-голямата е този, който ти управлява парите, да ги погуби, поясни тя. Според Вулджев този риск го има и при т. нар. солидарен стълб на държавната пенсионна система. Зайкова обаче контрира, че държавата никога няма да фалира.  Сподели

ЛАЙФ Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.
Тайните на най-влиятелните жени Как да мерим правилно кръвното си налягане