1
България и Катар търсят сфери в икономиката, в които могат да си сътрудничат. Приоритетна област е енергетиката.
Енергетиката, машиностроенето, автомобилостроенето, електрониката, информационните и комуникационни технологии, селското стопанство, хранителната промишленост, туристическият сектор, развитието на индустриалните зони и технологичните паркове са сред перспективните сфери за сътрудничество между България и Катар, каза министърът на икономиката Емил Караниколов на двустранен бизнес форум.

Срещата е в рамките на официалното посещение на катарска делегация, водена от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Министърът на икономиката и търговията на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани приветства всички български компании, които искат да инвестират в неговата страна. Неговият български колега също приветства катарските инвеститори, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои представителства, логистични и производствени бази, както и изследователски и развойни центрове.

Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на катарския пазар и да реализират съвместни проекти, подчерта министър Караниколов пред представителите на деловите среди на двете държави. Във форума участват над 30 катарски и повече от 200 български фирми.

Министър Караниколов изтъкна обаче, че износът на България е ограничен и еднообразен и допълни, че страната ни има потенциал за ръст на експорта на стоки от фармацията, химическата промишленост, машиностроенето, електротехниката, информационните и комуникационни технологии, селскостопанска продукция, техника и оборудване.

Караниколов декларира готовност за подкрепа на всяка бизнес инициатива за постигането на тази цел под формата на увеличаване на двустранните бизнес делегации и бизнес форуми. Министър Караниколов заяви, че България е много добро място за правене на бизнес и инвестиции и запозна катарските фирми с благоприятните макроикономически условия в страна, както и с преференциите, които се предоставят у нас на чуждестранните инвеститори.

Той информира, че третата сесия на междуправителствената комисия за икономическо и техническо сътрудничество ще се състои през втората половина на 2018 г.

Министърът на икономиката и търговията на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани напомни, че приятелските връзки между двете страни се развиват от 90-те години, като отбеляза, че досега реализираното не отразява потенциала на двете държави, като изтъкна работата за развитие на сътрудничеството в инвестициите и търговията в области, които досега донякъде са били неглижирани.
 Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл