1
Депутатите от латвийския парламент одобриха незадължаваща резолюция, с която призовават управителя на централната банка на Илмар Римшевич да подаде оставка.

Съгласно законодателството в балтийската страна шефът на националната банка може да загуби поста си, само ако сам се оттегли или ако бъде осъден за сериозно престъпление.

Преди две седмици 52-годишният Римшевич бе арестуван по подозрение в корупция. Разследващите смятат, че той е искал и получавал подкупи за най-малко 100 000 евро. Банкерът, който твърди, че не е извършил нищо нередно, бе освободен под гаранция.

Вчера Римшевич разпространи чрез адвоката си изявление, в което казва, че решението на парламента е "документиран политически натиск" върху него и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Като шеф на национална банка от еврозоната Илмар Римшевич е член на управителния съвет на ЕЦБ. Той не присъства на вчерашното заседание на управата на евробанката, отбеляза ДПА.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл