1
През 2017 година Групата на Европейската инвестиционна банка/ЕИБ/ е предоставила 300 млн. евро в България като заеми, гаранции и капиталови инвестиции.
Това съобщи пред журналисти днес Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, цитиран от БТА.

Групата се състои от ЕИБ и Европейски инвестиционен фонд /ЕИФ/. Нейната подкрепа за България достига 0,59 на сто от Брутния вътрешен продукт, докато средното ниво за ЕС 0,46 на сто от БВП, съобщиха от банката.

ЕИБ поддържа инвестиции в България от 25 години. За това време банката е подкрепила 79 проекта като е отпуснала общо 5,1 млрд. евро.

С подкрепата на ЕИБ са отпуснати два заема в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции /ЕФСИ/, която е част от т. нар. План Юнкер". ЕИБ даде заем от 31 млн. евро на "Олива" Ад за нова фабрика за слънчогледово олио близо до Варна.

Банката отпусна 100 млн. евро на "Биовет" АД за повишаване на производствения капацитет на дружеството. Банката на ЕС подписа договор от 56 млн. евро за изграждане на първия етап от третия лъч на столичното метро.

През тази година се очаква ЕИБ до отпусне още пари за финансиране на втората част от третия лъч на метрото, както и да отпусне кредит на Топлофикация - София, съобщиха от банката.  Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл