1
В момента, в който се стигне до това един работещ да издържа един пенсионер, системата на държавното обществено осигуряване ще рухне.
Това каза Георги Вулджев от ЕКИП пред телевизия „Блумбърг“.  

„Осигуровките на практика са данък, който всеки един работещ българин плаща, защото парите, които отиват в първия, държавен пенсионен фонд на нашата система, не стигат да покрият дори и наполовина разходите за настоящите пенсии“, каза Вулджев.

Според него, начинът, по който е устроена настоящата система е, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това не са пари, които спестявате, а пари, които давате на настоящите пенсионери и разчитате, че в бъдеще ще има достатъчно работещи, които политиците ще могат да вземат, за да дават на пенсионерите.

„Няма как в младите хора, бъдещи пенсионери, да имат стабилни пенсии, след като още сега има дефицити в системата“, категоричен бе гостът.

Според него, разходите в държавният пенсионен фонд са двойно по-високи от приходите и този дефицит ще се увеличава, защото такива са демографските тенденции.   За последното десетилетие този дефицит се е увеличил с 262%.

"НСИ прогнозира, че българското население ще продължава да застарява през идните десетилетия, което означава, че броят на пенсионерите ще става все по-висок, а броя на работещите - все по-малък. Така дефицитът във фонда ще продължава да расте", каза Вулджев.   Сподели

ЛАЙФ Максима посрещна Рания с яркожълта рокля в Хага
Нидерландската кралица Максима събра погледите в яркожълта рокля по време на гала вечеря в Хага, на която посрещна йорданската кралица Рания.
Селена събра негативни коментари с плажни снимки Кейт облече резедав пролетен ансамбъл