Това е поредният скандал, в който спортистът се забърква след Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Преди да отлети към олимпийското село, канадецът беше извикан на внезапен допингконтрол и пробата показа наличие на кокаин в организма.

Антидопинговата агенция на Канада поиска да му бъде наложена дисквалификация за четири години заради прегрешението. Барбър обаче се измъкна ловко от хватката на допингченгетата, като успя да убеди спортните власти в страната си, че кокаинът е могъл да попадне в организма му след целувка с жена.

По неговите думи той прекарал нощта със случайна непозната в хотел в Едмънтън, преди да даде допингпробата. Канадски съд уважи доводите му и го допусна до участие на олимпиадата.

Сега Барбър шокира света с новото си признание. „Аз съм гей и се гордея с това, написа скачачът в профила си във „Фейсбук“. Благодаря на своите родители за огромната поддръжка. Те са моята главна опора, те ми помогнаха да преодолея много препятствия в последно време.“

Лекоатлетът не забрави да се обърне и към приятелите си.

„Вие винаги ще останете мои приятели, обичам ви и се гордея, че сте с мен“, написа още той.

От Националния олимпийски комитет на Канада потвърдиха пред списание Outsports, че посланието на Шон Барбър е автентично.

„Барбър е един от най-известните спортисти в света, който има смелостта открито да признае, че е гей. Желаем му всичко най-хубаво“, написаха от централата.

Заслужава да се отбележи, че Барбър е един от малцината елитни спортисти в Северна Америка, дръзнал да признае нетрадиционната си сексуална ориентация. От лекоатлетите досега това е направил само маратонецът Мат Лиано, който веднага поздрави Шон за смелостта му.

22-годишният Барбър е един от най-добрите състезатели в овчарския скок в света и безспорно най-добрият канадец в тази дисциплина за всички времена. Той държи рекордите на страната си от 6,00 м на открито и 5,93 м зала. На игрите в Рио се класира 10-и, а през 2015 г. спечели титлата на Световното първенство в Пекин.