То беше взето на 10 септември 2016 г. от Генералната асамблея на ECU в Баку (Азер) с 37 гласа "за" и 11 "против".

Първоначално от БФШ твърдяха, че не става дума за "изключване", а за "временно замразяване" на членството на България в ECU.

От съобщението на самата континентална централа обаче е видно, че страната ни е била изключена от структурата на европейския шахмат.

"На 30 септември 2016 г. българската федерация подаде жалба в CAS срещу решението на европейския шахматен съюз да изключи БФШ от ECU. След размяна на писмени показания от двете страни и изслушване, проведено в Лозана на 28 април 2017 г., CAS отхвърли иска на БФШ срещу ECU и постанови всички разходи по делото, включително разноските на ECU, да бъдат покрити от българската федерация", пише на официалния сайт на европейския шахматен съюз - EuropeChess.org.

От съда в Лозана съобщават, че БФШ дължи 5000 швейц. франка за адвокатски хонорари на ECU, както и все още неуточнена сума за провеждане на самото дело. Записано е, че разходите на CAS ще бъдат изчислени допълнително и ще бъдат публикувани заедно с официалните мотиви за решението.

"ECU уважава всички решения, взети от CAS, най-висшия независим трибунал с юрисдикция да се произнася по дела, свързани със спорта. Щастливи сме, че от CAS са осъзнали, че ECU е действал по напълно справедлив, правилен и прозрачен начин", пише още EuropeChess.org.

Членството на България в ECU бе прекратено миналия септември заради обвинения във финансови злоупотреби от страна на тогавашния председател на БФШ Силвио Данаилов - и като шеф на родната централа, и като президент на ECU в периода 2011-2014 г.

Самият Данаилов пък получи от Етичната комисия на световната федерация (FIDE) 18-месечна забрана да изпълнява международна дейност в сферата на шахмата.

Мениджърът на 19-ия световен шампион Веселин Топалов обяви всички тогавашни решения на международните институции за атаки на личностна основа, целящи да го компрометират и да повлияят негативно на кандидатурата му за президент на FIDE през 2018 г.

В началото на този месец Данаилов подаде оставка като президент на БФШ.