С успеха възпитаниците на Жозе Моуриньо си осигуриха и място в Шампионската лига през новия сезон.

Моуриньо пък продължи отличната си серия като треньор срещу "Аякс", записвайки седми успех в седем мача с голова разлика 22:2.

Англичаните започнаха по-добре и успяха да поведат още в 18-ата минута. Пол Погба получи пас от дясно от Маруан Фелайни и шутира от дъгата пред наказателното поле, топката се отклони от крака на Давинсон Санчес, залъга вратаря Андре Онана и влетя в мрежата на "Аякс".

След попадението футболистите на "Манчестър Юнайтед" се поприбраха и оставиха инициативата на съперника, като разчитаха на контраатаки. "Аякс" владееше повече топката, но така и не стигна до опасен удар към Серхио Ромеро до почивката.

В 48-ата минута "Юнайтед" нанесе втори удар. След центриране от корнер на Хуан Мата от дясно Крис Смолинг свали с глава в малкото наказателно поле и Хенрих Мхитарян, макар и с гръб към вратата, от 3-4 метра успя да прати топката в мрежата с шестия си гол в турнира за сезона.

Той стана и първият арменски футболист в историята, който се разписва на финал в Лига Европа. До края холандците се опитваха да натискат, но така и не успяха да затруднят защитата на протимвика.

Манчестърци пък изиграха силен тактически мач със солидно представяне в защита и с убийствена ефективност в атака, възползвайки се почти изцяло от създадените ситуации пред вратата на далеч по-неопитния си съперник, чиято средна възраст на титулярите беше под 23 години.

"Аякс" игра 15-ия си европейски финал и първи от 1996 година насам, но допусна пето поражение и остана с десет трофея.