Така Луис Енрике се сбогува с "каталунците" с трофей, след като не успя да спечели титлата в Испания и отпадна от "Ювентус" в Шампионската лига.

Първата възможност бе за "Алавес". В 3-ата минута Дейверсон вместо да стреля реши да подава и Иниеста пресече паса. Малко след това Масчерано и Маркос Йоренте си удариха главите при въздушен дуел. Аржентинецът напусна игра с носилка и беше заменен от Андре Гомеш.

"Барселона" взе инициативата, но трудно стигаше до положения пред вратата на баските. В 27-ата минута Жерард Пике подари топката на Ибай Гомес, а бившият играч на "Атлетик Билбао" нацели гредата, след което топката мина по цялото продължение на голлинията.

В 30-ата минута Лионел Меси взе нещата в свои ръце. Аржентинецът с хубав фалцов удар с левия крак от границата на наказателното поле откри резлутата. Само три по-късно считаният за сигурно ново попълнение на "Реал Мадрид" Тео Ернандес изравни от пряк свободен удар.

"Барселона" се вдигна на нов щурм и удари на Меси и Ракитич бяха отразени от Пачеко. В 45-ата Андре Гомеш намери Неймар на празна врата и бразилецът изведе отново "Барса" напред в резултата. Във втората минута на добавеното време на първата част Лео Меси навърза няколко играча на "Алавес" и пусна в коридор за Пако Алкасер, който покачи на 3:1.

Второто полувреме започна с хубав удар на Ибай Гомес от пряк свободен удар. В 50-ата преминалият Меси намери Алкасер в добра позиция, но той пропусна. След няколко минути отново дошлия от "Валенсия" играч направи сериозен пропуск за каталунците, след като бе изпуснат от защитата. 

Футболистите на Мануел Пелегрини отговориха с две прекрасни възможности. Първо на Рубен Собрино стреля отблизо в гърба на Гомеш, а след него Родриго Ели загуби спора със Силесен. Дейверсон също можеше да намали резултата, но не намери целта.

До края на срещата Силесен спечели спора с Оскар Ромеро от "Алавес". В допълнителното време Меси подаде на Бускетс сам срещу Пачеко, но полузащитникът реши да подава към Неймар и сбърка.

"Барселона" защити трофея си и през август има два мача с "Реал Мадрид" за Суперкупата на Испания.