Роденият през 1981 година футболист започва да тренира още на 10-годишна възраст. Кариерата му започва от родния Благоевград, като само след 1 сезон в "Пирин" преминава към "ЦСКА", където остава до 2001 година, след което преминава в "Байер Леверкузен".

Вижте най-добрите голове на Димитър Бербатов >> >> >>



В немският отбор Бербатов се доказва, като изключително добър играч, а най-драматични са мачовете му в Шампионска лига - сезон 2001/2002. Тогава българинът се отчита с голове срещу Лион и в изключително драматичния мач с Ливърпул. "Байер Леверкузен" стигат до финал, но губят срещу "Реал Мадрид".

През 2006 г. Бербатов преминава в "Тотнъм", който го купува от немския отбор за 15,7 милиона евро. Там българинът се представя изключително добре, като успява да спечели „Карлинг Къп“.

Безспорно, върхът в кариерата на Бербатов е, когато той преминава към "Манчестър Юнайтед".

"Тотнъм" до последно не искат да продадат Бербатов, но буквално минути преди затварянето на трансферния прозорец през месец септември 2008 г. Бербатов е закупен от "Червените дяволи" за рекордната сума от 38,850 млн. евро. Тогава сър Алекс Фъргюсън споделя, че Бербатов е един от най-добрите играчи в света.

Всъщност, Бербатов е най-скъпият български футболист в историята.

Първите два сезона с екипа на "Манчестър Юнайтед" са доста успешни за българинът, но истински Бербатов блясва през сезон 2010/11.

Димитър Бербатов е първият футболист в историята на "Манчестър Юнайтед" от Втората световна война насам, който отбелязва хеттрик на вечния враг "Ливърпул" – на 19 септември Юнайтед побеждава „мърсисайдците“ с 3:2, като и трите гола са дело на Бербатов. На 27 ноември 2010 отбелязва 5 от седемте попадения за своя отбор в мача срещу "Блекбърн" с краен резултат 7:1.

Нападателят влиза в историята на Висшата лига на Англия, след като реализираните от него пет гола във вратата на Блекбърн са най-многото отбелязани от един футболист в рамките на един мач.

На 22 януари 2011 Бербатов отбелязва трети за сезона хеттрик срещу Бирмингам – постижение в цялата история на английския футбол само на Руд ван Нистелрой и Алън Шиърър.

Вкарва общо три хеттрика, завършва сезона с 20 гола за първенството и е един от двамата носители на Златната обувка за сезона на Висшата лига.

За жалост този сезон е белязан и от доста разногласия, а Бербатов е оставен е извън състава за финала на Шампионска лига.

Всичко това довежда до последвалия му трансфер във "Фулам", където отново играе под ръководството на стария си треньор от "Тотнъм" - Мартин Йол. Българинът играе много по-важна роля за отборът, отколкото в "Ман Юнайтед".

Следват два сезона за "Монако" и един за "ПАОК", като се спекулира дали Берба ще продължи кариерата си.

В едно от последните си интервюта Бербатов сподели, че ще очаква оферти към него до края на лятото, а ако такава не пристигне, то той ще сложи край на кариерата си.

Съдбата на Бербатов в националния ни отбор също е белязана от доста трудности. Въпреки че много пъти нападателят изнася играта на свои рамене, то срещу него се насъбира определено недоволство. Берба играе в 77 мача за България, в които е отбелязал 48 гола, но въпреки тези доста добри резултати, става обект на интриги. Това довежда до решението му през 2010 година да прекрати играта си за националния отбор.

Големите спортни успехи, скромно поведение и голяма благотворителност превръщат Бербатов в истинско вдъхновение за множество фенове на футбола.