Само за 1 час и 15 минути американката се наложи над надеждата на домакините - Джоана Конта.

Винъс спечели със 6:4 и 6:2, като първият сет бе по-оспорван.

Австралийката с британски паспорт първа стигна до точки за пробив в деветия гейм, когато поведе с 40:15. Опитната 37-годишна Винъс обаче ги отрази и спечели подаването си за 5:4. Веднага след това шестата поставена Конта започна с 0:40 при своя сервис и Уилямс реализира втория си сетбол. Във втората част Винъс Уилямс направи брейк за 3:1. При 5:2 и сервис на Йохана американката стигна на три пъти до мачболи и при последния затвори срещата с форхенд уинър.

През 13 от последните 16 години - от 2000 до 2016 г. - на финала на "свещената трева" е излизала поне едната от сестрите Уилямс, сочи статистиката.

Винъс има изиграни 8 финала, от които е спечелила пет титли. Сестра й Серина, която в момента очаква първото си дете, пък е излизала 8 пъти на Централния корт и 7 пъти от тях си е тръгвала с титлата.

"Имах късмет да изиграя много финални мачове на Уимбълдън. Радвам се, че ще мога отново да споря за титлата. Мисля, че публиката се държа много коректно. Очаквах тя да подкрепя своята любимка, но тя изглеждаше много напрегната. Нито една точка не беше лесна. Опитвах се непрекъснато да доминирам в точките, да играя възможно най-агресивно", коментира Винъс Уилямс пред Евроспорт след края на мача.

Американката има шанс да стане най-възрастната победителка на "Уимбълдън", ако успее да се справи на финала с испанката Гарбине Мугуруса.

"Последният път, когато Мугуруса игра със Серина, тя падна, така че мисля, че трябва да се консултирам със сестра си", пошегува Винъс.