Причината е, че агентът на организацията, която следеше за прояви на расизъм по време на мача реванш с "Партизани Тирана", е написал в доклада, че от страна на феновете на канарчетата е имало отправени антиалбански скандирания, пише в. „Марица”.

Човекът, който е следял за поведението на привържениците, е отразил, че в 15-ата и 80-ата минута бултрасите, настанени в сектор В, са скандирали послания, насочени към шиптърите.

Дисциплинарната комисия на УЕФА вече нищи казуса. Ако се вземе решение за наказание на пловдивчани, то санкцията иде бъде доста сурова. Канарчетата ги грози глоба от поне 30 000 евро и затваряне на сектора с агитката за реванша с израелците на 20 юли, че дори и двубоят да се проведе пред празни трибуни.

"Ръководството" на Ботев не остана със скръстени ръце, а направи всичко по силите си да предотврати евентуално наказание заради скандиранията на феновете. Пловдивчани подготвиха защитна теза.

Шефовете на жълто-черните изпратиха своето официално уведомление до Международния отдел на БФС и до УЕФА. Със задачата да подготви нещата е бил натоварен административният директор на клуба Иван Йотков. Ръководството на Ботев е направило всичко по силите си, за да докаже, че скандиранията на феновете не са били антиалбански, а са били подкана към футболистите на Николай Киров да победят тима на Партизани.

Така, ако от евроцентралата приемат, че въпросните скандирания могат да се приемат като "бийте албанците", то Ботев ще се размине без тежко наказание.