Маестрото изнесе поредния си рецитал на Централния корт на "Ню Инглънд клъб", като макар и малко по-трудно от предишните си мачове, отстрани Томаш Бердих, но отново без да загуби сет - 7:6, 7:6 и 6:4.

Чехът стана единственият, който задържа швейцареца повече от 2 часа на корта, но и това се оказа недостатъчно за нещо повече.

На финала в неделя Федерер ще срещне Марин Чилич. Срещу хърватина той има положителен баланс и води с 6-1 победи. В епичен мач миналата година на "Уимбълдън" двамата се срещнаха на 1/4-финалите, а Роджър направи обрат от 0-2 сета.

"За мен е привилегия да играя отново на финал. Усещането е великолепно. Не мога да повярвам, че е истина, но съм доволен, че утре е ден за почивка. Ще бъда готов за финала, надявам се, да е добър. Миналата година беше много трудна за мен, да остана спокоен. Но в крайна сметка с хората от моя щаб взехме решението да спра за известно време. И съм доволен от това решение. Трябваше да си дам почивка и това се оказа правилното решение. Марин Чилич е страхотен тип. Радвам се за него, че за първи път ще играе на финал на "Уимбълдън". Той ме победи тежко на US Open преди няколко години, но се надявам да не е в тази форма в неделя", заяви Федерер.