На 23 години, родената в Каракас шампионка, успя от втори опит. Преди 2 години тя загуби финала в Лондон от другата сестра - Серина Уилямс. Сега Гарбине си върна на Винъс, която е с 14 години по-възрастна от нея. Испанката е била на 3 г., когато американката е дебютирала на "Уимбълдън" (1997 г.).

Под затворения покрив на Централния корт първият сет бе достоен за финал. Съперничките печелиха подаванията си до 5:5, но някои от разиграванията бяха зрелище. При 3:2 Винъс изпусна първата точка за пробив в мача, а следващият гейм (при 3:3) бе страшна битка. Мугуруса стигна до възможност да пробие, а Уилямс и помогна всячески с три двойни грешки в рамките на това свое подаване. Но удържа.

Вижте снимки от финалния мач

Преломният момент в мача започна при 5:4 за американката и 15:40 при подаването на Мугуруса. Двата сетбола бяха спасени, като едното разиграване бе най-дълго в мача до момента - 19 удара и много емоции. И пак - Гарбине удържа, не се даде на далеч по-опитната петкратна шампионка на "Уимбълдън". В отговор испанката нанесе своя удар и проби за 6:5, след като Винъс отново бе предадена от първия сервис. В гейма за първия сет Мугуруса имаше и късмет с един необясним прехвърлящ удар, кацнал върху линията и оставил без думи и шанс за реакция Винъс. Така след 51 минути 23-годишната испанка спечели първата част - 7:5.

Вторият сет тръгна, както завърши първият. Мугуруса проби, като Уилямс и помогна с двойна грешка за решителната точка. Последва спечелено сравнително леко подаване за 2:0, нов пробив и обезсърчена Винъс при 0:3. Нейният език на тялото показваше, че не вярва... А може би - и че няма сили. Вероятно става дума и за физически проблем с травма. Нататък мачът бе далеч от класика, за разлика от първия сет. Винъс се срина, пращаше топката далеч в аут от сравнително лесни удари, наведе глава и хвърли кърпата. 37 години все пак... И - да, опит от пет титли на "Уимбълдън", но последната е от 2008-а.

Мугуруса тотално доминираше, взе пробив на 0 и направи резултата 5:0, за да стигне до подаване за мача след само 22 минути във втория сет. Ярък контраст с дългия и съдържателен първи. Шампионката от "Ролан Гарос 2016" сервира уверено, довърши напълно безпомощната Уилямс и вдигна победно ръце - първа титла в Лондон със 7:5, 6:0!

Така 23-годишната Гарбине Мугуруса донесе първа титла за Испания от "свещената трева" от 23 години. Тя стана и първата тенисистка, победила на финала на "Уимбълдън" 37-годишна съперничка от 1994 г., когато нейната треньорка Кончита Мартинес успя да се справи с легендата Мартина Навратилова.

По пътя си към титлата родената в Каракас испанка отстрани още две шампионки от Шлема - Анджелик Кербер и Светлана Кузнецова.