Ако го направи, той ще остане сам на върха в класацията при шампионите на свещената лондонска трева. 35-годишният швейцарец сега е равен с Пийт Сампрас и Уилямс Реншоу (в 19-и век), печелили по 7 пъти титлата.

Но колко още рекорди има във визитката на Маестрото... Ако тръгнете да четете за тях в специалната страница в интернет, посветена на постиженията му, запазете си поне час.

Федерер седи сам на върха по спечелени титли в турнирите от Големия шлем (18).

Финалът днес ще е негов 29-ия в тези надпревари, което също е рекорд, непосилен за друг. Няма смисъл дори да добавяме, че по участия на полуфинали (42) и четвъртфинали (50) в Големия шлем, Роджър отново е на друга планета.

Федерер е №1 в историята по спечелени мачове на трева като проценти - 163 победи и 24 загуби правят 87,17% от двубоите на тази настилка.

Пак той държи рекорда по най-много поредни спечелени финали в ATP тура - 24.

Както и по престой на върха на ранглистата, където застана и не мръдна 203 поредни седмици, а общо е бил там за 302 седмици. Категоричен лидер по този показател.

Никой друг не е успявал да спечели по три от турнирите в Шлема в три различни години (2004, 2006, 2007), като малко не му достигаше за уникалното постижение да прибере и четирите купи в рамките на 12 месеца.

През тези две седмици, за да стигне до финала срещу Чилич, швейцарският тенис-магьосник не загуби сет, пробиха подаването му едва четири пъти, направи едва 10 двойни грешки и е съвсем близо до 19-ия си триумф в турнир от Шлема.

Изключителни статистики, малка част от дългия списък срещу името на най-добрия тенисист на новото време. А - вероятно, и на всяко едно време.