Българинът остави зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири.

Така България вече е с два медала от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон, след като Християн Стоянов спечели бронзовото отличие в дисциплината 1500 м.

"Ключов момент беше третото изтласкване. Но аз все още не съм достигнал максимума на възможностите си. По време на състезанието се бях фокусирал върху техниката си, но също така си мислех за моето семейство и приятелите ми, които ме подкрепят в моя спорт", каза след края на състезанието параатлетът от Глоджево.

През октомври 2015 г. Ружди Ружди печели златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле той заема първото място с резултат от 11.81 м, което е нов шампионатен рекорд.

През юни 2016 г. на Европейското състезание за хора с увреждания в Гросето, Италия, Ружди печели титлата в хвърляне на диск с резултат от 39.33 м - с 9 см. по-малко от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец - Мустафа Юсеинов. На същото състезание, Ружди печели втора европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12.04 м, с което също подобрява тогавашния световен рекорд.

На Параолимпийските игри в Рио Ружди печели за България златен медал в тласкането на гюле, подобрявайки собствения си световен рекорд от Гросето с резултат от 12.33 м. Той записва този резултат при първия си опит, като в още три изтласква гюлето по-далеч от предишния си световен рекорд - съответно 12.22 м, 12.19 м, и 12.12 м.

Заради постиженията си роденият в Глоджево българин през 2016 г. е отличен с наградата „Спортист на месец септември” в анкетата на Пресклуб "България", със "Спортен Икар" за постижение на годината при параолимпийците, както и с „Най-добър спортист с увреждания” в ежегодната престижна анкета „Спортист на годината”.