Във финала водачката в схемата се наложи със 7:6 (7), 4:6, 6:3 срещу Джесика Пиери от Италия.

Българката стъпи на върха след оспорван мач, продължил 2.42 часа. Томова стана първата българка с титла в турнира от 2000 г., когато Антоанета Панджерова стъпи на върха.

Преди година Томова отново игра финал, но отстъпи срещу рускинята Виктория Каменская. Шампионката е на крачка от възможността да стане първа ракета на България. При обновяването на световната ранглиста в понеделник тя ще е 157-ма - с една позиция зад Цветана Пиронкова.

Само първият сет продължи почти час и половина. В него Томова съумя да спечели след 9:7 точки в тайбрека. Пиери изравни, но в третия сет Томова направи важен пробив за 5:3 и след като го затвърди, спечели турнира. Двете завършиха с по шест пробива и с равен брой точки – по 98.

"Не се отказах. Борих се за всяка топка и това изигра голяма роля, особено в първия сет. Тя игра силно втория сет, а моето ниво спадна. Радвам се, че успях да издържа. Близките много ми помогнаха, много ме подкрепяха, особено в тежките моменти и когато губех в резултата. Имаше доста напрежение, на мачбола нямах въздух, много ми беше тежко в последния гейм", каза Томова, цитирана от novsport.